dinsdag 11 augustus 2009

brief afschaffen terrasvergunning van ambassadeurs

Gemeente X
t.a.v. het college van Burgemeester en Wethouders
Postbus 123
1234 AB Gemeentenaam


Oproep om goed voorbeeld te volgen : schaf ook de terrasvergunning af

Gemeentenaam ambassadeur, 16 juni 2009


Beste collega's,



U ontvangt deze brief omdat uw gemeente volgens onze informatie (nog) een terrasvergunning kent.

Ik ben door het kabinet aangesteld als één van de Ambassadeurs Minder Regels Meer Service. In deze rol geef ik gemeenten suggesties voor vermindering van de regeldruk en verbetering van de dienstverlening. Die activiteiten vloeien voort uit het Bestuursakkoord met de rijksoverheid waarin is afgesproken dat gemeenten hun regeldruk merkbaar met 25% moeten verlagen.
Het valt mij op dat elke gemeente, ook uw gemeente, vele goede oplossingen daarvoor heeft gevonden. Ik zie het als mijn taak om die goede oplossingen te verspreiden naar andere gemeenten. Het afschaffen van de terrasvergunning heb ik persoonlijk meegemaakt in de Gemeente Zoetermeer; deze oplossing lijkt mij ook toepasbaar in uw gemeente.


Waarom?
Op 7 mei 2007 heeft de raad van Zoetermeer in het kader van de terugdringing van de administratieve lasten besloten de vergunningplicht voor terrassen af te schaffen. Tevens is besloten dat het college bevoegd is om voor het exploiteren van een terras nadere regels te stelen. Die regels hebben betrekking op onder andere de openingstijden van de terrassen, de veiligheidsvoorschriften en het plaatsen van objecten op de terrassen. Het college stelt die nadere regels vast.

Hoe?De horecaondernemer heeft geen vergunning meer nodig voor het exploiteren van een terras. De vergunningplicht is vervangen door een zogenaamde meldingsplicht (artikel 2.3.2. APV). De horecaondernemer meldt aan de burgemeester dat hij een terras wil exploiteren. Bij de melding worden vermeld:
- de naam en het adres van het horecabedrijf;
- de afmeting van het terras;
- de indeling en de uitvoering van het terras; en
- de periode(n) waarin het terras zal worden geëxploiteerd.
Het derde lid van artikel 2.3.2. bepaalt dat het college in het kader van de openbare orde, de veiligheid en de gezondheid bevoegd is nadere regels ten aanzien van terrassen vast te stellen.

De nadere regels
Openingstijden
- Het terras mag niet worden geplaatst voor 09:00 uur. Het terras dient op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdagavond te zijn opgeruimd en gesloten om 24.00 uur.
- In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag dient het terras om 01:00 uur te zijn opgeruimd en gesloten.
- Voor een nader te bepalen periode kan het college besluiten de openingstijden van de terrassen in het Stadshart te verruimen.
Veiligheidseisen
- De terrashouder dient voor voldoende ruimte te zorgen voor minder validen zodat deze op een veilige manier gebruik kunnen maken van het terras.
- De ingang(en) en nooduitgang(en) moeten vrij blijven van obstakels.
- Indien het terrasmeubilair niet inpandig kan worden opgeslagen mag het blijven staan. Het meubilair dient dan middels kettingen aan elkaar te worden vastgemaakt teneinde ongewenste verplaatsingen te voorkomen.
- Brandkranen en andere waterwinplaatsen moeten worden vrijgehouden en bereikbaar zijn voor brandweer voertuigen.
- Ten behoeve van het verkeer van hulpverlenende diensten moet er een doorgaande route met een breedte van ten minste 3.50 meter en een hoogte van 4.20 meter vrijgehouden worden.
- Kabels en snoeren moeten indien deze over de vloer lopen, met goede plakstrips of matten worden vastgeplakt en zodanig dat struikelen en/of vallen wordt voorkomen.
- Tafels, stoelen, meubels en losse voorwerpen moeten zo zijn geplaatst dat een voldoende aantal tussenpaden van ten minste 0,6 meter breed wordt vrijgehouden, zodat een snelle en veilige ontruiming is gewaarborgd.
- Alle aanwijzingen en bevelen van of vanwege de operationeel commandant van de politie en de commandant van de brandweer, gegeven in het belang van de openbare orde en/of veiligheid, dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd.

Voorwerpen op het terras
- Het is het toegestaan één reclamebord, zonder verlichting, op het terras te plaatsen. Verdere reclame uitingen en andere voorwerpen op het terras zoals posters, spandoeken, vlaggen en prullenbakken zijn verboden. (uitgezonderd zijn parasols en tafelattributen zoals asbakken).
- In het Stadshart zijn terrasschermen, plantenpotten of andere vormen van terrasafscheiding niet toegestaan dan met uitzondering van de door de gemeente geplaatste terrasafscheidingen.
- Parasols mogen niet de afmetingen van het terras overschrijden en moeten inklapbaar zijn

Overig
- De maximaal toegestane omvang van het terras wordt in overleg met de ondernemer op grond van diens concrete melding vastgesteld. Indien niet tot overeenstemming wordt gekomen bepaalt de burgemeester de maximaal toegestane omvang van het terras.
- Drank- en voedselverstrekking moet direct vanuit de inrichting plaatsvinden, tappunten en dergelijke op terrassen zijn niet toegestaan.
- Het terras dient steeds een behoorlijke aanblik te bieden en het terrein mag niet op enige wijze worden beschadigd. Er mogen geen voorwerpen in de grond worden verankerd.
- De terrashouder is verplicht de vastgestelde plattegrond van het terras in de inrichting aanwezig te hebben en dient deze op verzoek onmiddellijk ter inzage af te geven aan de ambtenaren van de regiopolitie Haaglanden en/of de brandweer.
- De terrashouder is verplicht alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te treffen ten einde te voorkomen dat de gemeente Zoetermeer dan wel derden als gevolg van het gebruik van het terras schade lijden. De kosten voortvloeiende uit het herstellen van schade aangebracht aan het terrein en de onmiddellijke omgeving daarvan, zullen bij de terrashouder in rekening worden gebracht.

Nadelen?
NEE


Voordelen?
JA
- geen vergunningplicht, dus geen lange procedures en legesgelden. Door nadere regels en op grond van APV bepalingen handhaven mogelijk.


Ik roep u op om dit goede voorbeeld over te nemen. Uiteraard ben ik benieuwd of u van plan bent deze suggestie over te nemen en of u daarover extra informatie wenst.
U kunt hiervoor terecht bij de secretaris van de Ambassadeurs Minder Regels Meer Service (arjen.kroes@vng.nl).

Het gaat ons echter niet alleen om de terrasvergunning, maar om alle vergunningen die kunnen worden omgezet in algemene regels.
Wilt u meer informatie over goede oplossingen voor de horeca, dan kan ik u in contact brengen met die gemeenten of met organisaties die deze goede voorbeelden verzamelen (VNG, Regiegroep Regeldruk en het Ministerie van BZK).

Neemt u dit goede voorbeeld over?


Met vriendelijke groet,



mr P.J.M. van Domburg
Regionaal ambassadeur Minder Regels Meer Service
wethouder Gemeente Zoetermeer

1 opmerking:

  1. Reactie Sint-Michielsgestel:

    datum : 22 juli 2009
    uw brief van : 15 juni 2009
    uwkenmer* : BARW/U200901230
    onderwerp : verhogen aantal webtransacties
    Geachte heer Kroes,
    onskenmerk : 242741/248115
    behandeld door : P van der Linden
    doonaesnummer : (073)5531163
    bijlagen :
    VERZONDEN Z 3 JULI 2009
    Een paar jaar geleden zijn wij gestart met aanbieden van e-formulieren. Tot nu toe bieden wij 15
    standaard e-formulieren (Ictu) aan, inclusief de betalingsmogelijkheid met de internetkassa.
    Daarnaast bieden wij ook nog een tiental "eigen" elektronische" formulieren.
    Deze eigen formulieren worden alleen gemaakt en aangeboden nadat het werkproces opnieuw
    vastgesteld is. Bij het opstellen van het werkproces wordt ook getoetst op aspecten als deregulering
    en eenmalig gegevens uitvragen. Dus wat dat betreft zijn we, net als veel andere gemeenten,
    drukdoende met "minder regels, meer service".
    Overigens hebben ook wij vastgesteld dat het aantal webtransacties in onze gemeente achterblijft bij
    onze verwachtingen, ondanks onze publiekscampagne.
    We zullen zeker bekijken of we gebruik kunnen maken van de goede voorbeelden die op de site van
    de BNG staan.
    Hoogachtend,
    burgemeester en wethouders

    BeantwoordenVerwijderen